Jumaat, 28 Oktober 2011

resepi kek indulgent

resepi dari marizah rakan fb

kek span coklat:
share resepi dari kak zuriani alias
(loyang 7x10x3...adunan dpt 1kg)


BAHAN A

- 2sdb serbuk koko
- 120ml air suam
**bancuhkan serbuk koko ngan air suam

- 6 biji telur A (asingkan putih & kuning)
- 190g tepung naik sendiri *
- 1sdt baking powder *
- 1sdt soda bikarbonat *
(ayak bahan bertanda)

- 150g gula kastor
- 1sdt esen vanila
- 90ml minyak masak / jagung

BAHAN B

- 6 biji putih telur
- 95g gula kastor
- 3/4sdt cream of tar tar ( x guna pun x pe)



CARA CARA

- mixer bahan B hingga bertanduk (soft peak)
- pukul kuning telur bersama gula kastor hingga kembang
- masukkan esen vanilla
- masukkan serbuk koko yg di bancuh ngan air suam...mix lagi
- masukkan minyak...teruskan mix
- masukkan tepung yg diayak....masuk sikit2....mix lagi hingga kembang

- masukkan 1/2 adunan BAHAN B....kaup balik ngan senduk bg serata
- setelah rata...masukkan semua lebihan BAHAN B.....kaup balik bg rata
- tuang dlm loyang 8x3"
- dasar loyang dilapik ngan baking paper....dinding loyang tak perlu di griss
- bakar pada suhu 170....40-45min...atau hingga masak....

Filling : Mousse Coklat Hitam :

200gm chocolate masakan hitam
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (buat meringue)
60gm gula kastor
1/2 tbsp mentega
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
1 1/2 tbsp gelatin
50ml air
simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Cara-cara :

Mousse Coklat Hitam
1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan

2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.

3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

4. mousse yg dah siap...simpan dlm peti sejuk 15min...sblm layer pada kek




Filling : Mousse Coklat Putih :
200gm coklat masakan putih
100ml susu segar UHT
2 kuning telur (di pukul dahulu)
2 putih telur (di putar hingga kembang)
60gm gula kastor
250ml Anchor whipping cream (tawar) - di pukul hingga pekat
2 tbsp gelatin
50ml air

cara cara

Mousse Coklat Putih
1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.

2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.

3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.

4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.



topping ganache

- 350g choc mskan
- 150ml whipping cream
- 1sdb butter

cara cara
- panaskan w/c hingga mendidih tepi...masukkan choc mskan yg dah dipotong halus...kacau hingga hancur
- masukkan butter...kacua sebati
- boleh tuang atas kek


cara cara melayer kek indulgent
*** sekeping kek span choc yg dah dipotong beberapa layer
1) sekeping kek...letakkan mousse putih
2) letakkan sekeping kek lagi...layerkan mousse hitam

3) ulang langkah hingga lapisan kek habis...paling atas...mesti lapisan kek
4) sapu kan mousse hitam pada keliling kek....sejukkan dlm peti ais sejam

5) siram topping ganache atas kek...simpan dalam peti ais lagi....sejukkan dlm 2-3jam sblm potong....