Ahad, 17 Julai 2011

Japanese cheese cake.

Tq to Zunainah Paiman kerana berkongsi resepi dlm fb nya...
Salin dulu resepi...nanti nak buat kemudian, takut terhilang susah pulak nk cari.....

JAPANESE CHEESE CAKE....
BAHAN2: 7kpg cheddar cheese
200ml susu segar@susu cair
4 biji telur
75gm tepung naik sendiri
75gm butter
100gm gula halus
1/2 s/t cream of tatar
CARA2: Koyakan cheese kecil2 dan campurkan bersama susu..masak dgn api perlahan..kacau selalu..da hancur masukkan butter da cair tutup api dan sejukkan..
Asingkan putih n kuning telur dlm bekas berlainan..
Pukul putih telur bersama gula dan cream of tatar..sehingga kembang dan meringue(bertanduk)..
Kemudian pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi(ditapis)
Masukkan tepung sedikit2..kacau perlahan2 sehingga sebati..
Masukkan adunan putih telur tadi dan kaup balikkan adunan smpi sebati...
lapikkan loyang dan sapu dgn sdikit butter..
Letak loyang dlm bekas berisi air panas...
Panaskan oven..bole lah dibakar dlm 1jam 30mnt..ikut kepanas oven masing2..