Rabu, 14 April 2010

Ciinnamon Roll Bread

Semalam dan hari ni....2 hari buat roti ni...Luqman suka dan tak cukup semalam. Ayah dan ibu tak merasa roti ni. Jadi buat lagi today.

Resepinya seperti di bawah ni:

Bahan Doh :-)
200 g tepung roti (high-protein flour)
50 g tepung halus (Hong Kong Flour)
2 sudu besar gula halus (gula kastor)
5 g garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
2 sudu kecil instant yeast
40 g margerin
190 ml air suam

Bahan Inti :-)
2 camca besar mentega, dicairkan
1/4 cawan gula perang* ( secukup rasa)
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis*(*digaul rata)
kismis.

cara cara
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :-
  1. Satukan semua bahan2 untuk doh kecuali margerin, uli hingga menjadi doh. Masukkan margerin dan terus menguli 15 - 20 minit hingga mendapat doh yang lembut dan kenyal. Bulat2kan doh, alih dalam bekas besar dan tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga doh naik sekali ganda.
  2. Keluarkan doh, tumbuk untuk buang udara. Canai sehingga menjadi empat segi, sapu dengan mentega cair, tabur bancuhan gula perang tadi rata2, kemudian tabur kismis. Gulung seperti swiss roll.
  3. Kemudian potong sama besar kepada beberapa bahagian, susun atas loyang yang telah disapu dengan sedikit mentega dan tekan sedikit biar leper (umiluqman letak dalam paper cup saiz besar).
  4. Rehatkan 45 minit dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C, selama 15 - 20 minit. Bila masak, sapu mentega atas permukaan roti. boleh dihidangkan.
------------------------------------------------------------------------------------------------