Isnin, 26 Mac 2012

resepi roti gebu

dari Zurina Abu Talib (rakan facebook). Resepi dibawah adalah copy paste direct dari facebook beliau.

mmg terserlah lembut seperti kapass

resepinya...

500gm tpg gndum..
... 1 sdk baking powder..
1sdk bread improver(optional tak letak tak pe)
11 gm yis kering(mauripan)
3/4 cawan gula halus-larutkan dalam 150 ml air
1 sdk shortening(optional tak letak takpe)
2 biji kentang sederhana-direbus dan dilenyek=(1/2 cwn kntg lnyek)
1/2 biji telur..(optional tk letak tkpe)
3 sudu besar marjerin..@50gm@myk masak 70ml
air secukupnya untuk menguli..*kalau dh cukup tak perlu tambah..

cara2
-masukkan tpg+baking powder dlm mgkk gaul bersama mauripan..masukkan kentang gaul sedikit..masukkan gula bersama air tadi..gaul sebati..masukkan telur..
-uli dn tmbh air sedikit sedikit hingga mendapat doh yg lembut..
-masukkan stning n marjerin uli hingga lembut dan sebati serta licin.


-biarkan sekali ganda naik..dalam 1/2 jam..ttp bekas@balut kain kasi dpt haba..
-uli bulat2 masukkan dlm loyang yg telah disapu sdikt je marjerin.
-tunggu naik lagi sekali ganda..>< 20 minit-stgh jam
-sapukan telur yg setengah tadi...atas roti..*nk sapu marjerin or butter pon boleh..
-bakar pada suhu 160'c selama 20 minit @ bergntung pd oven masing2..
-dah siap bakar sapu lagi butter atasnya ketika roti sedang panas..
-selamat mencuba..