Khamis, 24 November 2011

Roti Gulung Kulit Kayu Manis

Rolled Cinnamon Bread


Roti yang sangat digemari oleh anak anak.

Bahan bahan:
1. 3 cawan tepung roti
2. 1 biji telur A
3. 3 sudu kecil yis segera
4. 1/2 cawan tepung kek
5. 400 ml susu segar suam
6. 1 sudu kecil bread improver
7. 1 sudu kecil bread softer
8. 4 sudu besar margerin

campurkan kesemua bahan bahan dan uli.......sampai tak melekat ditangan......lama la jugak masa yg diambil...masukkan doh dlm bekas besar.
 Perap selama sejam ( tutup bekas dgn tuala atau kain bersih)


Lepas sejam...tumbuk2 doh keluarkan angin...canai.


1. sapu margerin
2. tabur gula merah
3. tabur cinnamon powder
4. tabur sultana atau kismis


1. start gulung.
2. dah gulung
3. start potong kepada bahagian2 kecik
4. dah potong.


Susun dalam loyang atau mana mana acuan yg disukai.
Tutup sekali lagi dgn tuala/kain bersih
Perap 1 jam lagi.

sejam kemudian
Kemudian bulehlah dibakar dlm oven pada kepanasan 180 degree selama 40 minit...bergantung kepada oven masing masing.


Dah masak...
Utk nampak berkilat, sebaik keluar dari oven, sapukan dgn margerin/mentega...
Tuggu sejuk, hidangkan dgn teh o panas......sedap...